Новини компаній
09:50, 14 червня
Користь кави
Новини компаній
Як кава https://coffeeok.com.ua/ua/kofe та кофеїн впливають на працездатність організму? Кому корисний цей дивовижний напій? Багато споживачів упевнені в тому, що кава має виключно негативний вплив на здоров'я й організм загалом. Досвідчені кавомани стверджують абсолютно протилежне - кава корисний і смачний продукт. Хто має рацію?
Заварюючи ароматну чашечку натуральної зернової або меленої кави, ми звертаємо увагу на її чудовий смак і неповторний аромат, він заворожує, наповнює організм силами і позитивними емоціями. Однак, часом цікавість бере гору і з'являється бажання дізнатися, а чи шкодить кава здоров'ю, скільки чашок кави можна випити на день і який вплив на організм чинить кофеїн? За деякими дослідженнями, опублікованими 2020 року в журналі The New York Times, стало відомо, що натуральна кава входить до раціону правильного харчування і навіть корисна. Цей факт повністю перевернув розуміння про каву, оскільки ще десятьма роками раніше її вважали канцерогенною речовиною. Отже, в чому користь унікального напою і яких правил слід дотримуватися під час його вживання? Пропонуємо дізнатися нижче.
У чому користь кави для організму?
Ось кілька цікавих аргументів на користь вживання кави, заснованих на висновках і дослідженнях протягом останніх років:
- Цікавим фактом є те, що ті, хто вживає кавові напої в помірній кількості, менш схильні до виникнення хвороб серцево-судинної системи або інсульту, ніж ті, хто зовсім не п'є кави (масштабне дослідження, опубліковане в Британському медичному журналі).
- Проведено понад 30 досліджень, які вказують на те, що вживання кави до п'яти чашок на день впливає на зниження ризику появи діабету другого типу на цілих 30%!
- У складі кави знаходяться природні рослинні антиоксиданти або поліфеноли, що вказує на користь напою (доведено науковими дослідженнями Джузеппе Гроссо в інституті харчування в Катанії).
- Кава сприяє підвищенню гормону щастя в крові (дофаміну), таким чином кавоман відчуває прилив сил і щастя. Проведені дослідження в цій царині свідчать, що жінки, які вживали до 5 чашок натуральної кави на день, відчували майже більше щастя і були на 20% менш схильні до нападів депресії, ніж ті, хто відмовився від цього продукту (Гарвардський Університет).
- Американськими та іспанськими вченими науково доведено, що кава частково блокує збільшення ваги і кількість вироблення холестерину в організмі.
- Доцент і доктор профілактичної медицини Вероніка В. Сетаван у журналі The New York Times згадала цінну думку, вказуючи на те, що хороша кава містить багато фенольних сполук і антиоксидантів, які відіграють найважливішу роль у профілактиці раку (дослідження, проведені провідним спеціалістом Школи медицини Кека в ОСК).
- Помірне вживання знижує ризики появи раку матки та печінки (підтверджено ВООЗ).
- Науково доведений факт, що кава зменшує швидкість розвитку хвороби Паркінсона, завдяки підвищеному вмісту речовин кафіол і кафестол.
- Дослідження проведене в Італії, країні кави, вказують на те, що кавомани страждають на 25% менше на астматичні захворювання, ніж ті, хто не п'є кави.
- Спортсмени зі штату Джорджія, перед розминкою, випивають по дві чашки кави. Це допомагає зменшити чутливість м'язового болю при невеликих, але постійних навантаженнях.
Це лише кілька популярних і відомих досліджень, які вказують на користь вживання натуральної кави. Крім цього, регулярне, але помірне вживання кави це:
- профілактика і зниження ризику появи хвороби Альцгеймера;
- активна мозкова діяльність і унікальна можливість посприяти поліпшенню пам'яті;
- прилив сил і відмінна тонізація;
- поповнення організму вуглеводами і солями;
- стимуляція творчого мислення;
- поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, включно з метаболізмом, що допомагає погасити відчуття голоду;
- прекрасний стимулятор поліпшеного кровообігу;
- джерело мінералів, вітамінів групи В і мікроелементів.
Попри величезну кількість позитивних особливостей напою, довкола нього ходить багато поширених міфів, які вказують на марність або ще гіршу шкоду для організму. Викриємо кілька з них:
- Міф 1: у складі напою міститься речовина канцероген, яка під час обсмажування зерна стає запальним фактором ракових захворювань. Під час експериментів і досліджень стало цілком зрозуміло, що канцероген жодним чином не пов'язаний із розвитком такого захворювання, як рак.
- Міф 2: кава вимиває з організму кальцій. Додайте в напій лише кілька ложок молока, і його буде більш ніж достатньо, щоб компенсувати дію кофеїну.
- Міф 3: регулярне вживання кави викликає залежність. Частка правди в цьому є, оскільки кофеїн стимулює роботу НС, і організм звикає. Однак припинити кавову залежність можна протягом 1-2 днів.
Перераховувати подібні міфи можна ще дуже багато, вірити їм чи ні - рішення за вами. Однак, у яких випадках кава буває шкідливою?
До чого призводить зловживання кавовими напоями?
Головне, потрібно зрозуміти, що шкідливий не сам факт вживання кави, а перевищення добової дози. Крім цього, варто враховувати індивідуальні особливості, наприклад:
- Комбінація кава+алкоголь. Одна з найгірших і найнебезпечніших для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, оскільки відбувається подвійне навантаження на серце.
- Кава як заспокійливе. Цілком дивне і суперечливе рішення, випити філіжанку кави, коли ви роздратовані або перебуваєте в стресовому стані. Кофеїн стимулює роботу нервової системи, ще більше її перезбуджуючи.
- Чашечка кави натщесерце. Не найкращий варіант, оскільки напій активно стимулює вироблення шлункового соку і може стати свого роду подразником.
Починати знайомство з кавовою продукцією варто поступово, і хоча це абсолютно нешкідливий продукт, потрібно бути гранично уважним, щоб не нашкодити власному організму.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:17
12 грудня
08:00
12 грудня
18:00
10 грудня
09:00
10 грудня
23:00
9 грудня
live comments feed...